Petrol Kanunu 10

Petrol Kanunu 10

Petrol Kanunu 10 150 150 M. Cumhur Ersümer
PETROL KANUNU

 

Madde No Fıkra 6326 sayılı Petrol Kanunu Değişiklik Yapılan Metin

ONUNCU KISIM- İDARİ TEDBİRLER

128

Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, bir petrol ameliyatında veya bu ameliyatla ilgili olarak israf veya tehlikeli bir fiil yaptığı netciseine vardığı taktirde, israf veya tehlikeli fiili yapana münasip bir mehil vermek suretiyle bunu durdurmasını ve vaki hasarı tamir ve tashih etmesini ihtar eder. Eğer bu müddet zarfında ihtar edilen husus yerine getirilmezse, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü masrafı petrol hakkı sahibine ait olmak üzere, isaraf veya tehlikeyi önleyici tedbiri alır ve hasarı tamir ve tashih ettirir.

129

Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, bir petrol ameliyatında veya bu ameliyatla ilgili olarak mühim ve tamiri mümkün olmayan bir hasara sebebiyet veren veya vermesi muhtemel olan israf veya tehlikeli fiil yapıldığı neticesine vardığı taktirde, masrafı, israf ve tehlikeli fiili yapana ait olmak üzere, arızayı gidermek için luzumlu gördüğü kuyulara ve bilcümle tesislere vazıyed edebileceği gibi ameliyatı durdurmak da dahil olmak üzere her türlü tedbiri alabilir.

130

Bu kanuna göre yaptığı bir müracaatta veya muamelelede bilerek hilafı hakikat beyanda bulunmaktan dolayı salahiyetli mahkeme tarafından mahkum edilen bir şahsa, bu beyanına müsteniden Petrol İşleri Genel Müdürlüğünce verilmiş haklar Bakan tarafından fesholunabilir.

131

Petrol hakkı sahibi mali mükellefiyetlerden herhangi birini ifa etmesse hakkında Amme Alacaklarının Tahsil Usulu hakkındaki kanunun hükümleri tatbik olunur.

132

1

Petrol hakkı sahibi bu kanuna nizamnamaye bunlara müstenit kararnamelere, emirlere veya müsaade, arama ruhsatnamesi veya işletme ruhsatnamesi veya belgede yazılı şartlardan her hangi birine riayet etmediği taktirde Genel Müdürlük, kendisine 90 gün zarfında bunlara riayeti aksi taktirde verilen arama ruhsatnamesi, veya işletme ruhsatnamesi veya belge ile ilgili ameliyelerin geçici bir süre için durdurulabileceğini veya doğrudan doğruya fesih müeyyidesinin uygulanacağını ihbar eder. Bu ihbara rağmen, 90 günlük sürenin bitiminde petrol hakkı sahibinin riayetsizliği devam ederse Genel Müdürlük ameliyeyi 90 günden az 180 günden çok olmamak üzere geçici olarak durdurulabileceği gibi müsaade arama ruhsatnamesi, işletme ruhsatnamesi veya belgenin feshi için Bakana teklifte bulunabilir.

2

    1. Muvakkat durudrma müddeti zarfında, müsaade, arama veya işletme ruhsatnamesi veya belge sahibi tarafından, riayetsizliğin refedileceği hakkında, Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne kabule sayan teminat verilirse ameliyata müsaade olunur.

 

  1. Kabule ţayan teminat verilmez ve riayetsizlik giderilmezse veya kabule şayan teminat verilmekle beraber riayetsizlik giderilmezse müsaade, arama veya işletme ruhastnamesi veya belge sahibine 45 günlük mühlet daha verilir. Bu müddetin hitamında riayetsizlik giderilmemişse müsaade, arama veya iţletme ruhastnamesi veya belge feshedilebilir.

3

Arama veya işletme ruhsatnamesi sahibi veya belge sahibi kanunun 13, 57, 58, 59,67 ve 85 inci maddelerinin hükümlerine riayet etmediği taktirde hakkında geçiçi durdurma tedbirlerine başvurlmaksızın 90 günlük süre verilmek suretiyle doğrudan doğruya fesih müeyyidesi uygulanır.

4

Fesih kararı Genel Müdürün teklifi üzerine Bakan tarafından, geçici durdurma kararı ise Genel Müdür tarafından verilir.

5

Feshine karar verildiği taktirde, müsaadeden , arama ve işletme ruhsatnamesinden veya belgeden doğan haklar, fesih tarihinden itibaren sona erer.

6

Muvakkat durdurma kararı verildiği taktirde, petrolün satışına tehlikeli fiilin ve isarafın önlenmesine ve ameliyatın durudurlmasına intaç eden hadisenin refine müteallik ameliyeler haricinde hiç bir ameliye yapılamaz.

Ek Madde 1

6326 sayılı petrol kanunu ile bu kanunun bazı maddelerini değiştiren 6558 ve 6987 sayılı kanunlarda

İcra Vekiller Heyeti- Bakanlar Kurulu

Vekil- Bakan

Vekalet-Bakanlık

Petrol dairesi-Petrol İşleri Genel Müdürlüğü

Reis- Genel MüdürOlarak

8 inci kısmın 1 nolu bölüm başlığı “Personel Eğitimi”,

aynı kısmın 2 bölüm başlığı Kamu İktisadi Teşebbüslerinin yapacakları petrol ameliyeleri olarak değiştirilmişlerdir.

Ek Madde 2

Bir belgeye dayanılarak petro kimya tesisleri için 112 nci madde gereğince ithal edilen hammadde yardımcı kimyasal malzemeler işletme malzemeleri ve bünyesine giren diğer malzemelerle imal olunan petro kimyasal maddeler doğrudan doğruya veya petro ameliyatı sayılmayan bir faaliyet yoliyle Türkiye dahilinde kullanılmak veya satılmak üzere devredildiği taktirde 112. Maddenin 5 inci fıkrası hükmü uygulanmaz.

Ek Madde 3

Yerden çıkarılabilen katı hidrokarbonlardan asfaltit, bitümlü şistler ve bitümlü şeyl gibi , petrol mahsullerinin üretilmesine elverişli olabilecek sahalar, Bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile Petrol Kanunu kapsamına alınabilir.